Mars 2023

Ja, vad händer nu? Vi börjar med vad som hänt. Fd vd Mara Tara har blivit ersatt av nuvarande VD Göran Bronner. GSJ Holding AB som tidigare har ägt Grönklittsgruppen AB har bytt namn igen… Numera heter de VELIT Activities AB.

(https://www.gronklittsgruppen.se/bolagsstyrning/information-fr%C3%A5n-styrelsen/).

Vi fortsätter att fundera över varför de ständigt byter namn. Kan detta vara tredje eller fjärde gången man gör ett namnbyte på företaget? En av våra teorier är att man inte vill dras med gammal ”dålig” publicitet som dyker upp om man googlar på företagsnamnet eller så har det med ekonomisk planering. Det är tyvärr bara våra spekulationer då vi inser att vi aldrig kommer att få höra sanningen från detta företag. Det har ju vår historia visat.

Nu tillbaka till vad som händer nu. Aftonbladet har äntligen skrivit om nedläggningen, även om det känns försent. Parken är redan stängd och djur har börjat omplacerats och några har lämnat parken. Vi undrar mest om varför riksmedia vaknar så sent? Det är ju två reportrar som verkligen kämpat tillsammans med oss på Siljan News och Mora tidning. Tack till er, Jörgen och Katharina.

Vi hoppas ju ändå att publiceringen i Aftonbladet ska bli en moralisk väckarklocka till dem som bara sitter och tycker och inte agerar. Det moraliska dilemmat blir att vi har haft dessa djur i fångenskap för att utbilda och bevara på sista tiden men man har missat att marknadsföra utbildnings och bevarande momentet när man lämnade underhållningsbranschen. Många har undvikit att gå på djurparker för att inte uppmuntra underhållningen med att avla ”små söta ungar” som drar besökare. Man har helt glömt bort att utbilda besökarna om djuren naturliga behov, dvs att överleva och att föröka sig. Behovet ändrar sig tyvärr inte bara för att djuren hamnar i ett hägn istället för i det vilda. Det här är ett tips till andra djurparker som läser detta: Utbilda era besökare om djurens behov – ta inte något för givet. Det är bättre att upplysa för mycket än för lite.

Nu får vi ju inte sopa Grönklittsgruppens misslyckande med parken under matten. Under alla dess år som de säger att parken gått back och inte haft tillräckligt med besökare så har de inte gjort mycket åt underhållet av parken – som vi skrivit om tidigare. När saker går sönder en säsong och inte lagas ens till nästa säsong – vad säger det besökaren? Att inte marknadsföra parken bättre? Finns så många olika fel de gjort som lett fram till detta. De har haft tur att de har sån brinnande personal som alltid sett till att djuren har det bra – för hur hade det kunnat sluta annars? Vi tänker lite extra på ”djurens personal” nu, för det måste vara extra tufft för dem som känner dessa individer.

Har vi gett upp? Absolut inte. Vi kanske inte lägger samma krut på att rädda parken längre men… vi har absolut INTE gett upp kampen om djurens liv!! Aldrig någonsin. Skulle något djur få lida på grund av deras jakt på pengar och mark så ska de få slita också.

Just nu håller vi oss uppdaterade över vilka djur som flyttas och vilka som finns kvar. Vi vet att ett antal djur har flyttat till andra anläggningar men vi respekterar mottagarens önskan om att själva få publicera detta. Så just nu agerar vi ”flugan på väggen” och lyssnar och följer vad som händer. Vi vill inte försvåra omplaceringarna på något sätt – vilket inte Grönsklittsgruppen/Velit har förstått. Vi önskar att det kunnat vara en mer öppen dialog men då vi öppet alltid avslöjat deras påhitt (eller lögner) så ligger det väl en risk i att de inte litar på att vi kan vara tysta. Även om de nu borde ha full koll på att vi faktiskt kan hålla information för oss själva.

Så snälla – hjälp oss sprida informationen om nedläggningen och OM du känner någon kändis – be dem stötta oss med ett foto.

Det får inte bli så att det här blir en ”för-sent-att-agera-nyhet” då några djurindivider, eventuellt, redan är avlivade.

Tack på förhand. //Jessica

Tack för all er hjälp.